www.dlvsld.org
serbia

SRB

english

ENG

              kongres Aktivnosti
Pocetna Istorijat o nama Strucna edukacija Saopstenja Informator Mediji o nama Linkovi za stomatologe Kontakt
 
 

MEDIJI O NAMA

 

Zubari traže plate po zakonu

 

U stomatološkoj službi Doma zdravlja “Novi Sad” odnedavno vlada veliko nezadovoljstvo i zaposleni pišu zahtev direktoru ustanove dr Đorđu Petroviću, u kojem traže da im se isplaćuju plate po zakonu, da se preispita aneks ugovora koji su pod pretnjom otkazima potpisali u septembru i da se definiše status službe u okviru kuće. Stomatolozi su, da podsetimo, od prošle godine “na tržištu”, odnosno, samo deo njih dobija plate od Republičkog zavoda/ Fonda za zdravstveno osiguranje, dok ostali moraju platu da zarade naplaćivanjem usluga od pacijenata.

 

Otkako je počelo potpisivanje zahteva u svim punktovima i ambulantama Doma zdravlja, zaposleni su uplašeni i navode kako su čuli pretnje da će svi koji su pokrenuli inicijativu preispitivanja dosadašnjih odluka dobiti otkaz.

 

- Ovakav obračun zarada nije po zakonu, jer se na nas odnosi uredba Vlade o platama u državnim ustanovama, a neke sestre dobijaju i manje od minimalca, od 1.100, pa 3.800 do 8.200 dinara. Dobili smo nove normative i moramo da naplatimo od pacijenata mnogo para kako bismo zaradili platu za lekara i sestru. Od tih para deo ide Domu zdravlja, te svaki tim mesečno daje 600 evra, što je više od najskupljeg zakupa ordinacije - kazali su nam lekari u jednoj od ambulanti i napomenuli da očekuju od direktora da odredi uslovi i način isplate plata.

 

Direktor Doma zdravlja dr Petrović kaže da niko neće dobiti otkaz i smatra da su normativi manji nego u klinikama u Novom Sadu i Beogradu. Objašnjava da 166 zaposlenih dobija platu od Fonda, a ostalih oko 190 su na tržištu. Pri tome negira i tvrdnje zaposlenih da dobijaju platu u jednom delu, kao što pokazuje odrezak koji smo videli, nego kaže da je to deo zarade.

 

stomatoloska sekcija

medij o nama stomatološka sekcija DLV-SLD

- Po zakonu, niko ne može dobiti manje od minimalca, a u stomatološkoj službi su odlučili da se plate dele solidarno, umesto da ih delimo na one koji zaradu dobijaju od Fonda i one koji su na tržištu - kazao je dr Petrović i napomenuo da je razlog nezadovoljstva verovatno u tome što mnogi rade u privatnim ordinacijama, te im ne odgovara da rade puno radno vreme i u državnoj ambulanti.

 

Kako smo čuli među stomatolozima, oni će insistirati na zahtevima i neće dozvoliti da se ovakvo stanje nastavi, jer nikada ne znaju kada će i koliko za platu dobiti. LJ. P.

 
 
 
  Web Design & SEO by Kardash & Sons